FURAJE PENTRU PESTI
extrudate sau peletizate?

Acvacultura este unul dintre sectoarele care se dezvolta cel mai repede, din lume, acum reprezentand aproximativ 50% din totalul de hrana pentru pesti la nivel mondial. In ceea ce priveste acvacultura, exista o continua crestere a cererii de furaje pe piata. In productia de peleti alimentari pentru pesti, exista doua tipuri de tehnologii de procesare care sunt utilizate la scara larga pe piata, si anume:

  • Prin peletizare (disponibili numai in varianta scufundabila)
  • Prin extrudare (disponibili atat in varianta scufundabila, cat si usor scufundabila sau plutitoare).

Ce reprezinta procesul de extrudare? Care este distinctia dintre peletizare si extrudare? In cadrul articolului vom raspunde la aceste intrebari, analizand cele doua tipuri de tehnologie.

 

Introducere

Furajele pentru pesti sunt facute din cantitati de ingrediente in diferite proportii si pot fi peletizate sau extrudate iar conform flotabilitatii lor, hrana pestilor poate fi impartita in scufundabila, usor scufundabila sau plutitoare. Furajul plutitor este recomandat pentru fermele cu apa tulbure. Furajul pestilor este format din nutrienti principali precum proteina, grasime bruta, amidon, celuloza bruta, cenusa bruta, vitamine si minerale. Proteinele sunt foarte importante deoarece angreneaza cresterea, aduc energie si intaresc muschii. Vitaminele si mineralele pot imbunatati rezistenta naturala si rata de conversie a hranei.

 

Furajele extrudate pentru pesti

furaje extrudate pesti

Extrudarea este un proces de incalzire la temperatura ridicata intr-un timp foarte scurt, minimizand astfel degradarea nutrientilor, in timp ce este imbunatatita digestibilitatea proteinelor. Procesul de extrudare necesita niveluri mai ridicate de umiditate, caldura si presiune decat procesul de peletizare. Necesita o temperatura de peste 100 grade celsius pentru a atinge expansiunea furajului atunci cand acesta paraseste matrita.

Furaje extrudate Crap
Furaje extrudate Pastrav

 

Furajele peletizate pentru pesti

furaje peletizate pesti

Peletizarea este procesul in care se comprima mici particule intr-unele solide mai mari, cu o anumita forma si textura, care implica combinarea de umiditate, caldura si presiune. Rezultatul este numit pelete rapid scufundabil in apa. Unele ingrediente duc la scaderea stabilitatii peletelui in apa. In general, cantitatea de umiditate a peletelui este de 16% iar temperatura de procesare este de 85 grade celsius.

 

Furajele peletizate vs furajele extrudate

Performanta Furaj extrudat Furaj peletizat
Gradul de legare puternic puternic
Flotabilitate scufundabil si plutitor scufundabil
Stabilitate in apa foarte buna buna
Digestibilitate superioara inferioara
Costuri de productie mai mari mai mici
Uzura echipament productie mai lenta mai rapida

Din tabelul de mai sus reiese faptul ca furajele peletizate pentru pesti sunt predispuse la pierderea nutrientilor in apa datorita stabilitatii sarace si dezintegrafii furajului pe fundul bazinului. Acest lucru a demonstrat ca se ajunge la pierderi substantiale de furaje in schimbul celor extrudate care beneficiaza de o stabilitate mult mai mare in apa. Mai mult de atat, un furaj plutitor pentru pesti permite fermierilor sa observe starea pestelui si cantitatea de furaje consumata.